Skip to main content

Βιογραφία

O Βασιλεύς Κωνσταντίνος Β’, ο μοναχογιός του Βασιλέως Παύλου Α΄ και της Βασίλισσας Φρειδερίκης, γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1940 στην Αθήνα, στα Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού. Ανακηρύχθηκε Βασιλεύς των Ελλήνων στις 6 Μαρτίου του 1964, σε ηλικία 24 ετών διαδεχόμενος τον πατέρα του Βασιλέα Παύλο Α’ μετά τον θάνατό του την ίδια ημέρα. Παρέμεινε Βασιλέας μέχρι την 1η Ιουνίου του 1973, όπου ο πραξικοπηματίας ηγέτης Γεώργιος Παπαδόπουλος κήρυξε επίσημα έκπτωτο το Βασιλέα Κωνσταντίνο και εγκαθίδρυσε αβασίλευτο καθεστώς. Το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διεξήγαγε δημοψήφισμα για το μέλλον της μοναρχίας. Στο Βασιλέα Κωνσταντίνο δεν επετράπη να έρθει στην Ελλάδα για να υποστηρίξει τις θέσεις λαμβάνοντας παρόλα αυτά το 30% της λαϊκής ψήφου. Με το δημοψήφισμα για το πολιτειακό στις 8 Δεκεμβρίου του 1974 τερματίζεται το καθεστώς της Βασιλευομένης Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Το 2013 ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος μαζί με την Βασίλισσα Άννα-Μαρία εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ελλάδα έως τον θάνατό του στις 10 Ιανουαρίου του 2023. Ετάφη στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου.

Νεανικά Χρόνια

Λίγο μετά τη γέννηση του τότε Πρίγκιπα Κωνσταντίνου (2 Ιουνίου του 1940), η Βασιλική Οικογένεια εγκατέλειψε την Αθήνα και κατέφυγε στην Κρήτη, μετά την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα. Καθώς η οικογένεια κινδύνευε να αιχμαλωτιστεί από τα Γερμανικά στρατεύματα, ο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄ έδωσε εντολή στον αδελφό του Διάδοχο Παύλο να καταφύγει με την οικογένειά του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Από την Αλεξάνδρεια, η οικογένεια του Πρίγκιπα Κωνσταντίνου μετακόμισε στο Κέηπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, όπου διέμειναν στην οικία του Νοτιοαφρικάνου Πρωθυπουργού Γιάν Κρίστιαν Σμάτς.

Η μικρότερη αδελφή του, η Πριγκίπισσα Ειρήνη, γεννήθηκε στη Νότια Αφρική στις 11 Μαΐου του 1942.

Μετά το δημοψήφισμα του 1946, ο Γεώργιος Β΄ αποκαταστάθηκε στον θρόνο του και η οικογένεια του Πρίγκιπα Κωνσταντίνου επέστρεψε στη Ελλάδα.

Μετά το θάνατο του Βασιλέως Γεωργίου Β΄ το 1947 στο ελληνικό θρόνο ανήλθε ο πατέρας του Κωνσταντίνου, Βασιλεύς Παύλος Α΄. Ως Διάδοχος πλέον ο Κωνσταντίνος παραβρέθηκε στην κηδεία του θείου του Βασιλέως Γεωργίου Β΄ κρατώντας το χέρι του πατέρα του στην νεκρώσιμη πομπή.

Από το 1949, ο Διάδοχος Κωνσταντίνος μαθήτευσε στο Γυμνάσιο του Εθνικού Εκπαιδευτηρίου Αναβρύτων στην Αθήνα, ένα σχολείο που βασιζόταν στις εκπαιδευτικές αρχές του Καθηγητή Κούρτ Χάν.

Ο ίδιος διηγείτο πόσο του άρεσε το συντροφικό πνεύμα που υπήρχε ανάμεσα στους εσώκλειστους του σχολείου και η συναναστροφή με τα άλλα παιδιά, με κάποια από τα οποία παρέμεινε φίλος μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ενώ ήταν ακόμα μαθητής κάθε Σαββατοκύριακο παρακολουθούσε και στρατιωτική εκπαίδευση και μάλιστα μετά το σχολείο φοίτησε και στις τρεις στρατιωτικές σχολές (του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας). Όταν έγινε 18 ετών, όντας ο μόνος γιος του Βασιλικού ζεύγους, έδωσε τον όρκο της πίστης μέσα από τις τάξεις και των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων.

Το 1960, ξεκίνησε σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Κατά τα φοιτητικά του χρόνια, έλαβε μέρος και σε πολλές επίσημες επισκέψεις συνοδεύοντας τους γονείς του, Βασιλέα Παύλο και τη Βασίλισσα Φρειδερίκη στην Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Δυτική Γερμανία, το Λίβανο, την Αιθιοπία, την Ινδία και την Ταϊλάνδη.

Ολυμπιακοί Αγώνες Ρώμης

Το 1960 ο Διάδοχος Κωνσταντίνος χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο μετά από αυτό του 1912, κερδίζοντας στην κατηγορία Ντράγκον της ιστιοπλοΐας ως πηδαλιούχος του σκάφους Νηρεύς στον Κόλπο της Νεάπολης στην Ιταλία. Η αδελφή του Σοφία (η μετέπειτα Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας) αποτελούσε αναπληρωματικό μέλος του πληρώματος, αλλά η προπόνησή της υπήρξε το ίδιο εντατική με αυτήν του αδελφού της.

Κατά της επιστροφή του στην Αθήνα, ο Κωνσταντίνος έτυχε λαμπρής δημόσιας υποδοχής.

Ενθρόνιση και γάμος του Βασιλέως Κωνσταντίνου Β΄

Ο Βασιλεύς Παύλος Α΄ πέθανε στις 6 Μαρτίου του 1964, και ο Κωνσταντίνος τον διαδέχτηκε ως Κωνσταντίνος Β΄ Βασιλεύς των Ελλήνων σε ηλικία 24 ετών.

Αργότερα τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε την Πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, μικρότερη κόρη του Βασιλέως Φρειδερίκου Θ΄ της Δανίας, την οποία είχε πρωτογνωρίσει ως Διάδοχος το 1959 σε μια στάση στην Κοπεγχάγη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σουηδία και τη Νορβηγία. Της απηύθυνε πρόταση γάμου ενώ και οι δύο έκαναν διακοπές με ιστιοπλοϊκό στη Νορβηγία, και ο γάμος τελέστηκε στην Αθήνα στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964.

Το πρώτο τους παιδί, η Πριγκίπισσα Αλεξία, γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1965 στην οικία Μoν Ρεπό στην Κέρκυρα - το ίδιο σπίτι όπου είχε γεννηθεί και ο Δούκας του Εδιμβούργου το 1921. Ο Διάδοχος Παύλος γεννήθηκε στις 20 Μαΐου του 1967, ο Πρίγκιπας Νικόλαος την 1η Οκτωβρίου του 1969, η Πριγκίπισσα Θεοδώρα στις 9 Ιουνίου του 1983 και ο Πρίγκιπας Φίλιππος στις 26 Απριλίου του 1986.

Στρατιωτικό Πραξικόπημα Των Συνταγματαρχών

Μετά την άνοδό του στο θρόνο, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια δύσκολη εσωτερική πολιτική κατάσταση. Τον Ιούλιο του 1965 η έντονη διαφωνία του με τον τότε Πρωθυπουργό Γεώργιο  Παπανδρέου οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησής του στις 15 Ιουλίου. Ακολούθησε μία περίοδος έντονης πολιτικής ανωμαλίας που τελικά οδήγησε στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.

Δεχόμενος έντονες και αντικρουόμενες πιέσεις, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος διατήρησε ως πρώτη προτεραιότητά του την ασφάλεια του λαού. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε: "Αυτή δεν είναι δική μου Κυβέρνηση, η 21η Απριλίου ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής μου".

Το Δεκέμβριο του 1967 ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος πήγε στην Καβάλα, για να ηγηθεί απόπειρας ανατροπής της χούντας και επαναφορά της δημοκρατίας. Γρήγορα όμως συνειδητοποίησε πως οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιματοχυσία και έτσι έλαβε την απόφαση να αναχωρήσει οικειοθελώς με την οικογένειά του για την Ρώμη.

Κατά την παραμονή του στη Ρώμη ο Βασιλεύς έγινε δέκτης συχνών παρακλήσεων να επιστρέψει στη χώρα, αρνήθηκε ωστόσο να πράξει κάτι τέτοιο εάν δεν αποκαθίστατο πρώτα η δημοκρατία.

Την 1η Ιουνίου του 1973, ο πραξικοπηματίας ηγέτης Γεώργιος Παπαδόπουλος κήρυξε επίσημα έκπτωτο το Βασιλέα Κωνσταντίνο και εγκαθίδρυσε αβασίλευτο καθεστώς.


Δημοψήφισμα 1974

Το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε από το Παρίσι για να σχηματίσει πολιτική κυβέρνηση. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους διεξήχθη δημοψήφισμα για το μέλλον της μοναρχίας. Στο Βασιλέα Κωνσταντίνο δεν επετράπη να έρθει στην Ελλάδα για να υποστηρίξει τις θέσεις του και ούτε διέθετε επίσημη, οργανωμένη εκπροσώπηση παρόλα αυτά έλαβε πάνω από το 30% της λαϊκής ψήφου, κάτι που θεωρείται εξαιρετικό επίτευγμα.


Εγκατάσταση στο εξωτερικό

Η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια μετά το αντιπραξικόπημα διέμεινε στη Ρώμη και ένα μικρό χρονικό διάστημα στη Δανία έως ότου εγκατασταθεί μόνιμα το 1974  στο Λονδίνο.

Το 1980, μαζί με τη σύζυγό του και με μέλη της Ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου, ίδρυσε Ελληνικό σχολείο με το οποίο ασχολείτο ενεργά, μαζί με τη Βασίλισσα Άννα-Μαρία.


Επιστροφή στην Ελλάδα

Το 1981 ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος μαζί με την οικογένειά του επέστρεψε για πρώτη φορά και μόνο για λίγες ώρες στην Ελλάδα, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία της μητέρας του Βασίλισσας Φρειδερίκης. Η Βασίλισσα Φρειδερίκη είχε πεθάνει ξαφνικά στη Μαδρίτη από καρδιακή συγκοπή. Μολονότι είχαν τοποθετηθεί δυνάμεις ασφαλείας γύρω από το κτήμα του Τατοΐου για να εμποδίσουν την προσέλευση του κόσμου στην κηδεία, χιλιάδες άνθρωποι κατόρθωσαν να συγκεντρωθούν στο πευκόδασος του Παλαιοκάστρου για να χαιρετήσουν την οικογένεια και να αποτίνουν τον ύστατο φόρο τιμής στη Βασίλισσα.

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος επέστρεψε και πάλι στην Ελλάδα το 1993, πραγματοποιώντας ιδιωτική επίσκεψη δύο εβδομάδων με την οικογένειά του. Το 2013 ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος και η Βασίλισσα Άννα-Μαρία εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ελλάδα.


Βασιλική Περιουσία και αφαίρεση της Ελληνικής Ιθαγένειας

Η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια διατήρησε την ελληνική ιθαγένεια έως το 1994, όταν η τότε Κυβέρνηση ψήφισε νόμο με τον οποίο αφενός μεν δημεύτηκε η περιουσία της, αφετέρου δε αφαιρέθηκε ουσιαστικά η ελληνική ιθαγένεια από τα μέλη της.

Σε σχέση με τη δήμευση της περιουσίας της, η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια προσέφυγε, αρχικώς στα Ελληνικά Δικαστήρια και εν συνεχεία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου και εν τέλει δικαιώθηκε, λαμβάνοντας σχετική αποζημίωση.

Όσον αφορά το ζήτημα της αφαίρεσης της ελληνικής ιθαγένειας, το ζήτημα δεν έχει κριθεί από τα Ελληνικά Δικαστήρια.

Κηδεία Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος απεβίωσε στις 10 Ιανουαρίου 2023, έπειτα από ολιγοήμερη νοσηλεία του στο νοσοκομείο ‘ΥΓΕΙΑ’ και έχοντας στο πλευρό του όλα τα μέλη της αγαπημένης του οικογένειας.

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ετάφη ως ιδιώτης, χωρίς να του αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους σύμφωνα με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και η ταφή του πραγματοποιήθηκε στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου.

Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου τελέστηκε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου του 2023, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών ενώ νωρίτερα η σορός του είχε μεταφερθεί στο παρακείμενο παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου για να εκτεθεί σε ολιγόωρο λαϊκό προσκύνημα.

Πλήθος κόσμου συνέρρεε από νωρίς στην Μητρόπολη Αθηνών προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον τελευταίο Βασιλιά των Ελλήνων καθώς και στους δρόμους από όπου θα περνούσε η αυτοκινητοπομπή που θα μετέφερε τη σορό του στο Τατόι. Ελληνικά και Διεθνή Μέσα κάλυψαν το γεγονός με εκτενή ρεπορτάζ.

Της τελετής χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, με την παρουσία 12 Συνοδικών Μητροπολιτών, ενώ στην Μητρόπολη παρευρέθηκαν 7 αρχηγοί κρατών,  εκπρόσωποι βασιλικών οίκων και στενοί φίλοι της οικογένειας.

Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρός της, κύριος Παναγιώτης Πικραμμένος και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.

Μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας συντετριμμένος ο Πρίγκιπας Παύλος εκφώνησε έναν συγκινητικό επικήδειο χαιρετισμό στον πατέρα του.

Η πομπή αναχώρησε από τη Μητρόπολη Αθηνών, μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας προς το κοιμητήριο του Τατοΐου. Αρχικά η σορός του Βασιλέως Κωνσταντίνου οδηγήθηκε στον ναό της Αναστάσεως στο Τατόι, όπου εψάλη τρισάγιο στη μνήμη του, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε στο βασιλικό κοιμητήριο όπου ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ετάφη δίπλα στους γονείς του.

Credits: Nikolas Kominis\Studio Kominis.


Παρακολουθήστε το βίντεο της τελετής

Credits: ΕRΤ \ Studio Kominis

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ROUND SQUARE

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ήταν Αρωγός και Πρόεδρος του Round Square, μιας παγκόσμιας οργάνωσης σχολείων της οποίας τα μέλη παραμένουν προσηλωμένα στις εκπαιδευτικές αρχές του Κούρτ Χάν. Στόχος των σχολείων αυτών είναι η επίτευξη καλύτερης διεθνούς κατανόησης μεταξύ νεαρών ατόμων από όλες τις ηπείρους.

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος είχε εξασφαλίσει την παρουσία ως αρωγών στην οργάνωση του Πρίγκιπα Ανδρέα της Μεγάλης Βρετανίας, της Σόνια Γκάντι, του Νέλσον Μαντέλα και του Κέβαν Γκόσπερ. Στόχος του ήταν να διασφαλίσει ότι οι νέοι άνθρωποι θα μεγάλωναν με γνώση και κατανόηση του πώς σκέφτονται και λειτουργούν άλλοι λαοί με διαφορετικές νοοτροπίες και εμπειρίες.

Προκειμένου να καταδείξουν τη σημαντική δράση του Βασιλέως Κωνσταντίνου και όντας ο ίδιος εν ζωή καθιερώθηκε το μετάλλιο Βασιλεύς Κωνσταντίνος. Το μετάλλιο αυτό απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα εξαιρετικό άτομο ή ομάδα ατόμων από κάθε σχολείο-μέλος του Round Square που έχει επιτελέσει εξαιρετικό και σπουδαίο έργο στην τοπική ή σχολική του κοινότητα και «αγκαλιάζει» πραγματικά τα Ιδεώδη της οργάνωσης.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ (ΔΕΜΠ)

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος από τη νεανική του ηλικία προπονούνταν και στα πέντε αθλήματα του Μοντέρνου Πεντάθλου.

Το 1994 αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απευθύνθηκε ώστε να γίνει Patron της (ΔΕΜΠΔ), η οποία τότε εκτός από το Μοντέρνο Πένταθλο συμπεριλάμβανε και το Δίαθλο.

To 2016 o Βασιλεύς Κωνσταντίνος εισήλθε στο Hall of Fame της ΔΕΜΠ και ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Μοντέρνου Πένταθλου, παρακολουθώντας αγώνες και συμμετέχοντας σε όλες τις εκδηλώσεις της Ένωσης.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος ορίστηκε πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής το 1957, αποδεικνύοντας την ισχυρή δέσμευσή του στο Ολυμπιακό Κίνημα. Το 1963 εξελέγη μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής συμμετέχοντας ενεργά στη δράση της ενώ το 1974 εξελέγη Ισόβιο Επίτιμο Μέλος.

Επιπλέον υπήρξε  επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας από την ίδρυσή της.

Για το θάνατο του Βασιλέως Κωνσταντίνου και σε ένδειξη σεβασμού, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι η Ολυμπιακή σημαία θα κυμάτιζε μεσίστια για τρεις ημέρες στο κτίριο της στη Λωζάνη.

Παράλληλα και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση ενώ σε ένδειξη σεβασμού οι σημαίες στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στα γραφεία της ΕΟΕ κυμάτιζαν μεσίστια.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΣΤΙOΠΛΟΪΑΣ

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, ήταν ιστιοπλόος από τα νεανικά του χρόνια και η υπηρεσία του στην Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία διήρκεσε για περισσότερα από 60 χρόνια.

Μετείχε για πρώτη φορά στο έργο της Ομοσπονδίας το 1960, την ίδια χρονιά που κέρδισε χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην κατηγορία Dragon στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, σε ηλικία μόλις 20 ετών. Το 1961 είχε ενεργό ρόλο σε επιτροπές της Ομοσπονδίας ενώ το 1964, ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος διορίστηκε ως Επίτιμος Αντιπρόεδρος στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, μια θέση που τον ενέπλεκε άμεσα με την Εκτελεστική Επιτροπή. Το 1994 ορίστηκε Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, ρόλο που κατείχε μέχρι το θάνατό του.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Αυτός είναι ο μόνος επίσημος ιστότοπος της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας

© 2024 Ελληνική Βασιλική Οικογένεια