Αρχές Σεπτεμβρίου βρισκόμουν στο Παρίσι, συμμετέχοντας στο Συνέδριο IPEM που φιλοξένησε τους ιθύνοντες του Private Equity σε διεθνή κλίμακα. Στις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αναλύσεις των ομιλητών του Συνεδρίου αναδεικνύεται πλέον η εξισορρόπηση των στόχων και των αποδόσεων στις βιώσιμες επενδύσεις και ο ρόλος των ιδιωτικών αγορών στην οικοδόμηση μιας ισχυρής, βιώσιμης επενδυτικής στρατηγικής. Είναι πλέον σαφές ότι το μέλλον ανήκει σε όσους παίρνουν στα σοβαρά τη βιωσιμότητα. Η εποχή των “τάσεων” τελείωσε.
Περιληπτικά, «η κλιματική αλλαγή και οι ESG επενδύσεις (Environmental, Social, Governance) θα κυριαρχήσουν για τις επόμενες δεκαετίες». Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν είναι πια ένα θέμα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον, είναι ήδη εδώ και τις βιώνουμε πολύ έντoνα.
Ήδη το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα κατέγραψε ραγδαία αύξηση εμφάνισης περιστατικών φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, θυελλώδεις άνεμοι, πλημμύρες κλπ.) αλλά και έντονης λειψυδρίας. Η Λέρος και η Σίφνος κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα λόγω της έλλειψης νερού, αλλά και άλλα νησιά, όπως η Μύκονος η Σέριφος, η Σαντορίνη βρίσκονται στα όρια ασφαλείας. Η Αττική παίρνει έκτακτα μέτρα, διότι εάν συνεχιστεί η ανομβρία των τελευταίων δύο ετών τα αποθέματα νερού επαρκούν για τέσσερα χρόνια.
Οι ακραίες θερμοκρασίες και καιρικές συνθήκες δεν είναι πλέον εξαιρέσεις αλλά ο νέος κανόνας. Οι πολιτικές και οι δράσεις της διεθνούς κοινότητας και οι εθνικές στρατηγικές στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την ατομική συμμετοχή και τη δέσμευση όλων μας προς αυτή την κατεύθυνση.
Η 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ήταν αφιερωμένη στο Μέλλον ως κρίσιμο ορόσημο για την κλιματική αλλαγή, την βιώσιμη ανάπτυξη, την ειρήνη και την ασφάλεια.
Πρέπει πλέον να σκεφτόμαστε ενεργά για καλύτερους τρόπους βιώσιμης λειτουργίας των πόλεων, της υπαίθρου και της βιομηχανίας και να ηγηθούμε του Μέλλοντος που θέλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.